Izolacija za bolju budućnost

Želite li povećati vrednost nekretnine?

 

 

Dobro izolovana zgrada doprinosi smanjivanju njenih režijskih troškova, jer nam to dugoročno može smanjiti troškove grejanja za više od 50%. A, to može biti i jedna od konkurentnih prednosti prilikom prodaje nepokretnosti, jer većina prosvećenih kupaca ne obraća pažnju samo na kupovnu cenu zgrade, nego ih intresuju i režijski troškovi. Investiranjem u kvalitetnu izolaciju zgrade vi ćete već u tom trenutku prepoloviti račun za grejanje, a u slučaju prodaje za svoju nepokretnost moći ćete da ostvarite i višu cenu.

 

 Konkurentna prednost prilikom prometa nekretnina

 

U EU se prilikom prometa nekretnina sve više odmaćuje pojam energetske legitimacije zgrade. To je zvaničan dokument, namenjen investitorima novih kao i vlasnicima postojećih zgrada, kao i potencijalnim kupcima ili zakupcima, da bi oni bili upoznati o očekivanim režijskim troškovima zgrade ili stana, pri čemu se misli na troškove povezane sa potrošnjom energije. To je, dakle, dokument koji daje proračunski odredjene pokazatelje potrošnje energije u zgradi i time svrstava zgradu u jednu od klasa potrošnje energije.

 

Energetska legitimacija zgrade vlasnicima donosi sledeće koristi:

 

  • povećanje vrednosti nekretnine u poredjenju sa energetski rasipnim nekretninama,
  • povećava konkurentnost pri prodaji nekretnine,
  • obavljanje troškovno efikasnih mera omogućava kasnije novčane uštede na račun manje potrošnje energije

 

Osnovna namena energetske legitimacije zgrade je informisanje o energetskoj efikasnosti, a time i sa očekivanim troškovima. Da bi se zgrada mogla uvrstiti u klasu A, potrebno ju je toplotno izolovati suštinski bolje nego što to odredjuju propisi u zahtevima o minimalnim standardima za toplotnu izolaciju.

 

Naravno da je za dostizanje tog cilja potrebno uvažavati i druga načela projektovanja energetski štedljivih zgrada. S obzirom na to da energetski izvori stalno sve više poskupljuju, odluka za energetski efikasnu zgradu prava je odluka, koja dugoročno gledano donosi finansijske koristi