Izolacija za bolju budućnost

URSA - istorija


URSA, moderna kompanija sa 60 godina iskustava u proizvodnji izolacionih materijala


Istorija  kompanije URSA seže do 1949. kada je u Španiji osnovan POLIGLAS. Godine 1988. Uralita Group je postala vlasnikom POLIGLAS-a. Nemačka kompanija Pfleiderer AG 1991. takođe je ušla u posao sa izolacijom. Ove dve kompanije razvijale su se paralelno – POLIGLAS je rastao pretežno u zapadnoj Evropi gradnjom novih fabrika, dok je Pfeiderer razvijao posao uglavnom u istočnoj Evropi – dok nije 2002. godine Uralita Group kupila Pfleidererovo odeljenje za izolacije. Godine 2004. zvanično  je rođena URSA i od tada se nije prestala širiti (unutar Evrope i šire), lansirajući inovativne i nagrađivane proizvode za izolaciju.

 

 


POČECI


1949 Početak

POLIGLAS je osnovala porodica Masiá Mas-Bagá specijalizovana u oblasti prirodnog osvetljenja i oblikovanja termoplastike.

1955 Osnovan je Dämmstoffe Held

Poduzeće za izolacije Dämmstoffe Held GmbH osnovano je u Dinslakenu u Njemačkoj.

1959 POLIGLAS ulazi u posao s izolacijama

POLIGLAS je ušao u posao sa izolacijama proizvodnjom ekstrudiranog polistirena GLASCOPOR.  Prva filijala je otvorena u Madridu 1973., a 1976. otvorena je i filijala u Sevilli.

1970 Dämmstoffe Held gradi pogon za proizvodnju mineralne staklene vune

12 godina nakon početka rada, Dämmstoffe Held GmbH izgradio je fabriku mineralne staklene vune u Weselu (Nemačka).


PRVO PROŠIRENJE

 


1974 Poliglas gradi prvi pogon za proizvodnju mineralne staklene vune

Prvi POLIGLASOV pogon za proizvodnju mineralne staklene vune koji je započeo komercijalizaciju svojih proizvoda pod robnom markom GLASCOWOOL izgrađen je u El Pla de Santa Maria (Tarragona – Španija).

1983 Rođen je POLIGLAS, S.A. Francuska

POLIGLAS, S.A. Francuska osnovan je otvorenjem filijale u Tuluzu; bio je to veliki korak prema međunarodnom proširenju Grupe.

1987 Prvi pogon za proizvodnju XPS-a

Prvi POLIGLASOV pogon za proizvodnju ekstrudiranog polistirena (XPS) takođe je izgrađen u El Pla de Santa Maria (Tarragona – Španija) i uskoro je započeo komercijalizaciju robne marke GLASCOFOAM.


PRVA PRIPAJANJA I MEĐUNARODNI RAST


1988 Uralita Group pripaja POLIGLAS 

Uralita Group, vodeći španski proizvođač građevinskog materijala, pripojio je POLIGLAS i njihov posao sa izolacijama.

1991 Pfleiderer također ulazi u posao sa izolacijama

Nemačko preduzeće Pfleiderer AG ušlo je u posao sa izolacijama pripajanjem proizvođača Dämmstoffe Held GmbH koji je smješten u Weselu (Nemačka) sa ciljem proširenja svoe palete proizvoda.

1992 Pogon za proizvodnju mineralne staklene vune u Sloveniji

Pfleiderer je u sklopu svoje strategije proširenja kupio KRKA Novoterm d.o.o., Slovensku kompaniju s pogonom za proizvodnju mineralne staklene vune u Novom mestu. KRKA je imala jak tržišni udeo u bivšoj Jugoslaviji te je izvozila mineralnu staklenu vunu u Italiju i Austriju.

1993 Brz rast Pfleiderera i tržišna konsolidacija POLIGLASA

Ove godine POLIGLAS se pojavio u Nemačkoj i Italiji osnivanjem lokalnih ogranaka – POLIGLAS GmbH i POLIGLAS Srl. Pfleiderer je kupio Isoglass N.V., belgijsko preduzeće sa pogonom za proizvodnju mineralne staklene vune u Desselgemu koje je prisutno u Beneluxu, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Pfleiderer je otvorio i novi pogon za proizvodnju mineralne staklene vune u Delitzschu (Nemačka).

1995 Novi pogon za proizvodnju mineralne staklene vune u Rusiji

Pfleiderer je nastavio da raste, ovaj put kupovinom pogona za proizvodnju mineralne staklene vune u Chudovu (Rusija) kojeg je osnovao Mehr&Held GmbH, inženjerski ogranak prethodno spomenutog preduzeća Dämmstoffe Held GmbH.


NOVI PROIZVODI, KONSOLIDACIJA DILJEM EVROPE


1996 Pfleiderer povećava kapacitete proizvodnje. POLIGLAS gradi svoj drugi pogon za proizvodnju XPS-a

Zbog tržišnog rasta povećani su kapaciteti proizvodnje pogona u Novom mestu (Slovenija) i Desselgemu (Belgija). U isto vreme, kao prodajna filijala u Poljskoj je osnovan Pfleiderer Technika Izolacyjna Polska.  POLIGLAS je u Queisu (Njemačka) izgradio svoj drugi pogon za proizvodnju ekstrudiranog polistirena).

1997 POLIGLAS započinje svoj posao s kamenom mineralnom vunom

POLIGLAS je nastavio sa svojim programom industrijskog širenja u Evropi kupovinom pogona Isolyth Rt. u Tapolci (Mađarska) i lansiranjem kamene mineralne vune pod robnom markom GLASCOROCK. Pfleiderer je otvorio prodajni centar u Kijevu (Ukrajina).

1998 Novi pogon za proizvodnju staklene mineralne vune i novi međunarodni prodajni centri

U St. Avoldu (Francuska) osnovan je POLIGLAS France Industrie S.A. čime je utrt put za gradnju novog pogona za proizvodnju staklene mineralne vune u Francuskoj. Iste godine POLIGLAS Ltd. i POLIGLAS Dämmsysteme GmbH osnovani su u Londonu (Engleska) odnosno Frankfurtu (Njemačka).


50 GODINA POLIGLASA I RAST IZVAN EVROPE


1999 POLIGLAS pripaja Fibraver, a Pfleiderer dodaje dve nove fabrike staklene vune

POLIGLAS je proslavio svoju 50. godišnjicu. Iste godine pripojio je Fibraver u Francuskoj, zajedno s pogonom za proizvodnju staklene mineralne vune u Beaucaireu (Francuska). Pfleiderer je kupio pogon za proizvodnju staklene mineralne vune u Salgotarjanu (Mađarska), a s radom je započela i fabrika u Dabrowoj Gorniczi (Poljska).

2000 Objekti u St. Avoldu započinju s radom

POLIGLASOV novi pogon u St. Avoldu (Francuska) započeo je s proizvodnjom staklene mineralne vune.

2001 Drugi pogon za proizvodnju staklene mineralne vune u Rusiji

Pfleiderer je odlučio izgraditi drugi pogon za proizvodnju staklene vune u Serpukhovu (Rusija).


STVARANJE NOVE KOMPANIJE


2002 Uralita Group kupuje Pfleidererovo odeljenje za izolacije

Uralita je kupila Pfeidererovo odeljenje za izolacije. POLIGLAS je započeo realizaciju Jadranskog projekta povezanog s izgradnjom pogona za proizvodnju XPS-a u Bondenu (Italija).

2003 Povećanje kapaciteta u Bondenu

POLIGLAS je započeo instalianje druge proizvodne linije s ciljem povećanja kapaciteta nedavno izgrađene fabrike XPS-a u Bondenu (Italija).

2004 URSA je rođena s novim imidžom

Kao rezultat spajanja POLIGLASA i Pfleiderera, URSA je rođena kao nova kompanija koja kombinira stručnost tih dvaju preduzeća. Stvoren je potpuno svež i nov imidž URSA i lansirani su novi logo i korporativni imidž. Paralelno su lansirane nove robne marke, od kojih su vodeće URSA GLASSWOOL i URSA XPS.


100 GODINA URALITE. CAPACITET SE I DALJE POVEĆAVA


2005 Povećanje kapaciteta u Serpukhovu

URSA je izgradila drugu proizvodnu liniju u svojem pogonu u Serpukhovu (Rusija).

2006 Novi pogon za proizvodnju XPS-a u St. Avoldu

URSA je izgradila pogon za proizvodnju XPS-a s kapacitetom od 250,000 m3 na mestu postojeće proizvodnje u St. Avoldu (Francuska).

2007 100 godina Uralite. Novi pogon za proizvodnju XPS-a u Rusiji i povećavanje rasta kapaciteta

Uralita Group proslavila je svoju 100. godišnjicu. URSA je izgradila peto proizvodno središte za izolaciju od ekstrudiranog polistirena u Serpukhovu (Rusija), a kapacitet pogona za proizvodnju staklene mineralne vune u St. Avoldu (Francuska) povećan je za do 34,000 tona.


NOVI REVOLUCIONARNI PROIZVODI


2008 Kupljen novi pogon za proizvodnju staklene mineralne vune u Turskoj

URSA nastavlja svoje širenje  izvan Evrope. Ovaj put kupnjom preduzeća za proizvodnju staklene mineralne vune u Ozporu, čiji se pogon nalazi u Polatliju (Ankara – Turska).

2009 Lansiranje inovativnog i revolucionarnog proizvoda PureOne

URSA je lansirala vrhunski proizvod PureOne - prvu belu, meku i visoko efikasnu mineralnu vunu u Evropi. To lansiranje spada u korporativnu strategiju ponude najinovativnijih i najodrživijih proizvodnih linija, a u isto vreme doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u enterijerima. URSA TERRA, nova izolacija od mineralne vune koja osigurava visoko kvalitetnu zvučnu izolaciju, takođe je lansirana te godine.

2010 Istodobno je lansirana URSA GEO na međunarodno tržište

URSA je lansirala URSA GEO, inovativni proizvod u standardnom rasponu koji osigurava visoku toplotnu i akustičnu izolaciju, uz izvrsna mehanička i vatrootporna svojstva.

2011 PureOne dobiva nekoliko evropskih nagrada

Tokom svoje istorije URSA je primila mnogobrojne nagrade, ali malo je puta koji od njihovih proizvoda bio tako međunarodno priznat. Proizvod URSA PureOne primio je mnoge nagrade širom Europe, kao što su Product Innovation BAU 2011, sertifikat Green Brand Innovation, priznanja krajnjih korisnika itd.